Ανακοινώσεις

You are here:Αρχική»Ανακοινώσεις»Στήριξη ΠΕΟ σε εκπαιδευτικούς

Στήριξη ΠΕΟ σε εκπαιδευτικούς

Η ΠΕΟ, ενόψει της δυναμικής κινητοποίησης, την Τρίτη 28 Αυγούστου 2018, που έχουν εξαγγείλει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, εκφράζει την αλληλεγγύη και συμπαράσταση της στον αγώνα τους για απόσυρση των μέτρων που η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει στον χώρο της εκπαίδευσης με διαδικασίες που αναιρούν τους κανόνες της συλλογικής διαπραγμάτευσης και του κοινωνικού διαλόγου.
Η υπόσκαψη θεσμοθετημένων διαδικασιών της συλλογικής διαπραγμάτευσης και του κοινωνικού διαλόγου, παραπέμπει σε αυταρχισμό στις εργασιακές σχέσεις και με αυτή την έννοια αφορά ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα και όλους τους εργαζόμενους. Η υιοθέτηση τέτοιας συμπεριφοράς από το ίδιο το κράτος, είναι αυτονόητο ότι στέλνει πολύ αρνητικό μήνυμα για τους εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι εργασιακές σχέσεις σαφώς είναι πολύ πιο δύσκολες και η επίθεση στα δικαιώματα πολύ πιο σκληρή για τους εργαζόμενους, από ότι στο δημόσιο τομέα.
Η ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας και του δημόσιου σχολείου αποτελεί μια από τις πλέον επείγουσες κοινωνικές προτεραιότητες. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι η λογική του «εξορθολογισμού» που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση δεν στοχεύει στην αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας, ούτε απαντά στα μεγάλα ζητήματα της ποιότητας της εκπαίδευσης αλλά στοχεύει απλά σε περικοπές και περαιτέρω συρρίκνωση των πόρων που διατίθενται για κοινωνικούς σκοπούς.
Η ΠΕΟ εκφράζει για ακόμα μια φορά την μεγάλη ανησυχία της για τις διαστάσεις που τείνει να λάβει η κρίση στον χώρο της παιδείας. Καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει αποφάσεις και μέτρα που δυναμιτίζουν το κλίμα στις εργασιακές σχέσεις και να ακολουθήσει το δρόμο της συλλογικής διαπραγμάτευσης και του κοινωνικού διαλόγου χωρίς ετσιθελισμούς και αυταρχικές προσεγγίσεις με στόχο λύσεις οι οποίες να σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και να αναβαθμίζουν την ποιότητα του δημόσιου σχολείου και της δημόσιας παιδείας ευρύτερα.

27 Αυγούστου 2018