Ανακοινώσεις

You are here:Αρχική»Ανακοινώσεις»Η Ιδιωτικοποίηση της Cyta - Οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν

Η Ιδιωτικοποίηση της Cyta - Οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν

Θυμόμαστε όλοι ότι με πρόφαση τις πρόνοιες του Μνημονίου, ο Υπουργός Οικονομικών κος Χάρης Γεωργιάδης και η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ μας είπαν ότι θα έπρεπε να εισπραχθούν €4 δισεκατομμύρια από τις ιδιωτικοποιήσεις. Όταν έγιναν εισηγήσεις για την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων είσπραξης τους μας είπε ότι δεν είναι θέμα εισπρακτικό αλλά φιλοσοφίας και κατέθεσε το περιβόητο Νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της Cyta που μεταξύ άλλων προέβλεπε τη μεταφορά όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Οι εργαζόμενοι, οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις αντέδρασαν μέχρις ότου καταργήθηκε ο Φορέας Αποκρατικοποιήσεων και καταψηφίστηκαν τα σχετικά κονδύλια που αφορούσαν μελέτες κ.λ.π.

Ακολούθως, κατάφεραν να ιδιωτικοποιήσουν τις εμπορικές δραστηριότητες του Λιμανιού Λεμεσού και βιώνουμε σήμερα τα αποτελέσματα της που είναι η απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο για το Δημόσιο με μεγάλη μείωση των εργασιών αλλά και αύξηση των τελών.

Από το 2000 ο Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτήριζε τη Cyta σαν αθλητή που έτρεχε με βάρη και πρόβλεπε τη σύντομη κατάρρευση της. Από τότε το Δημόσιο είσπραξε περίπου €1.5 δισεκατομμύρια από τους Ημικρατικούς Οργανισμούς και η Cyta συνεχίζει να είναι κερδοφόρα παρόλες τις προσπάθειες για υπόσκαψη της.

Η Κυβέρνηση παρ’ όλα αυτά συνεχίζοντας τη δογματική προσήλωση στη Νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία επανήλθε μέσω των προϋπολογισμών του 2019 με σκοπό να ολοκληρώσει το πρόγραμμα της με την ιδιωτικοποίηση της Cyta, του Κρατικού Λαχείου κ.λ.π. Να συνεχίσει δηλαδή το ξεπούλημα του Δημόσιου Πλούτου παραχωρώντας τα κέρδη στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ καλεί τις άλλες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις σε συνεργασία και τους εργαζόμενους να παραμείνουν ενωμένοι ώστε να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν μαζί με τους πολίτες τον αγώνα τους για να αποτρέψουν και αυτή τη φορά το ξεπούλημα της Cyta διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα της. Καλεί επίσης την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει αυτή την πολιτική και να αξιοποιήσει τις πολλές εισηγήσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος για εκσυγχρονισμό και ενίσχυση του Οργανισμού, διαφορετικά η αντίδραση και ο αγώνας θα είναι η μόνη επιλογή.

ΑΠΟ ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ

10/12/18