H Cyta στη μάχη κατά του Κορωνοϊού

Ο κόσμος ολόκληρος και η Κύπρος μας ειδικότερα, έχει πολύ δρόμο ακόμα στον αγώνα ενάντια στον Κορωνοϊό. Δεν είμαστε κοντά στο τέλος ούτε καν στην αρχή του τέλους. Είμαστε μόνο στο τέλος της αρχής.

Ως Κύπρος μπορούμε να πούμε πως κερδήθηκε ουσιαστικά η πρώτη μάχη με τη συνεργασία της πολιτείας και της κοινωνίας. Το πρώτο κύμα δε μας νίκησε, το – εύθραυστο, δυστυχώς - σύστημα υγείας μας άντεξε και ανταποκρίθηκε επάξια (με μπροστάρη τα δημόσια νοσηλευτήρια μας) και είμαστε πλέον σε θέση να οργανωθούμε ψύχραιμα και συντεταγμένα, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, για τους δύσκολους μήνες που έρχονται.

Οφείλουμε ως κοινωνία να αποδώσουμε τα εύσημα σε όσους συνέβαλαν στην πρώτη αυτή νίκη.

Ειδική αναφορά και ειδικός έπαινος, όμως, θεωρώ ότι αξίζει και στη Cyta, τη δημόσια εταιρεία τηλεπικοινωνίων. Η μάχη που δόθηκε τους τελευταίους δυο μήνες ήταν μια μάχη αλλιώτικη. Απαιτούσε να κλειστούμε στο σπίτι αλλά την ίδια στιγμή να παραμείνουμε παραγωγικοί. Απαιτούσε να μην επισκεπτόμαστε τους ηλικιωμένους γονείς μας αλλά την ίδια ώρα να μπορούμε να τους «βλέπουμε» κάθε ώρα και στιγμή, να ξέρουμε την κατάσταση τους να τους στηρίζουμε και να λαμβάνουμε δύναμη απ’ αυτούς. Απαιτούσε τα παιδιά να στερηθούν προσωρινά τους σχολικούς χώρους αλλά να μην στερηθούν την δυνατότητα εκπαίδευσης.

Όλα αυτά η Κύπρος τα κατάφερε! Τα κατάφερε επειδή έχει τη Cyta.

Αυτό δεν είναι τυχαίο! Η Cyta, ως δημόσια εταιρεία, δεν βλέπει την αποστολή της ως μια μονοσήμαντη προσήλωση στο κέρδος. Κτίζει γερά θεμέλια και πάνω σ’ αυτά κτίζει αξιόπιστες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Σε περιόδους όπως η παρούσα, η προσέγγιση αυτή αποδεικνύεται όχι μόνο επωφελής για την ίδια, αλλά και σωτήρια για την κοινωνία.

Από τη πρώτη στιγμή, η Cyta συμπεριφέρθηκε υπεύθυνα. Δεν είδε την κρίση ως μια ευκαιρία να αυξήσει τα έσοδα της. Παραμερίστηκαν σχεδιασμοί και η συνηθισμένη εμπορική λογική και όλες οι προσπάθειες της επικεντρώθηκαν στο να βοηθηθεί η οικονομία, η κοινωνία, ο πολίτης. Σε αυτό βέβαια συνέβαλε και ο εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ του οργανισμού και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Έγιναν πολύ συγκεκριμένες ενέργειες από τον οργανισμό μας:

 • Η Cyta συνεχίζει να εξυπηρετεί το κοινό, με προσωπικό που αριθμεί 300 άτομα, που εργάζεται στην πρώτη γραμμή, στα συνεργεία επιδιόρθωσης βλαβών και εξυπηρέτησης πελατών, εφοδιασμένοι με τον κατάλληλο εξοπλισμό έτσι ώστε να εκτελούν τα καθήκοντα τους με ασφάλεια.
 • Τηλεφωνική εξυπηρέτηση από τα Cytashop, και σε περίπτωση αγοράς συσκευών, κατ’ οίκον παράδοση.
 • Δωρεά ύψους €300.000 προς το Υπουργείο Υγείας, για την άμεση προμήθεια αναπνευστήρων και νοσοκομειακού εξοπλισμού.
 • Παράταση της περιόδου μη διακοπής υπηρεσιών λόγω απλήρωτου λογαριασμού, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020…
 • Διπλασιασμός της ταχύτητας για τα προγράμματα FREEDOM και FREEDOM Plus για περίοδο τριών μηνών.
 • Καμία πρόσθετη χρέωση σε πελάτες που έχουν εγκλωβιστεί σε χώρες της ΕΕ και υπερβαίνουν το επιτρεπόμενο όριο χρήσης υπηρεσιών Περιαγωγής (roaming) για περίοδο τριών μηνών.
 • Εμπλουτισμός του περιεχομένου των ταινιοθηκών Nova on Demand και Disney on Demand, χωρίς χρέωση.
 • Εμπλουτίζεται χωρίς χρέωση το περιεχόμενο ψυχαγωγίας για τους πελάτες του Cytavision Value Pack με
  1. τα κανάλια ταινιών Village Cinema HD, Movies Best HD και Novalife, για περίοδο τριών μηνών.
  2. την παιδική ταινιοθήκη της Disney για περίοδο τριών μηνών.
 • Αυξάνονται οι ταυτόχρονες θεάσεις της υπηρεσίας CytavisionGo σε δύο συσκευές για περίοδο τριών μηνών.
 • Προσφέρεται δωρεάν εγκατάσταση Cytavision μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.
 • Παρέχεται δωρεάν εγκατάσταση και μηνιαία συνδρομή για περίοδο τριών μηνών στο πακέτο Cytavision Hotel Pack σε ξενοδοχειακές μονάδες που φιλοξενούν συνανθρώπους μας που τελούν σε περιορισμό.
 • Προσφέρεται δωρεάν εγκατάσταση για Σταθερές Υπηρεσίες Διαδικτύου και Τηλεφωνίας, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.
 • Παρέχεται δυνατότητα προσωρινής αποσύνδεσης της υπηρεσίας Cytavision Public Pack για όλη την περίοδο που οι επιχειρήσεις θα είναι κλειστές.
 • Παρέχονται δωρεάν για τρεις μήνες εργαλεία που επιτρέπουν τη συνέχεια της επιχειρηματικής δραστηριότητας των πελατών της.
 • Παρέχονται δωρεάν για τρεις μήνες αναβαθμισμένα εργαλεία τηλε-εργασίας (Microsoft Office 365, Business Cloud, VPN, Meet Me Conference)

Επίσης, η Cyta ανέλαβε ουσιαστικό ρόλο στην υλοποίηση της συμφωνίας συνεργασίας των Κέντρων Διαχείρισης Περιστατικών του Ιού COVID-19 (Κορωνοϊού) μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, για το χειρισμό ασθενών μέσω της πλατφόρμας τηλεϊατρικής του Υπουργείου Υγείας.

Πέραν του οφειλόμενου επαίνου, θα πρέπει να προβληματιστούμε και για κάτι άλλο : Δυο από τους βασικότερους πυλώνες που στήριξαν την Κυπριακή Οικονομία για πολλές δεκαετίες (η Δημόσια Υγεία, τα Νοσοκομεία μας, και οι Δημόσιες Τηλεπικοινωνίες, «η δική μας» Cyta), δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια ένα ανελέητο πόλεμο από τους γνωστούς θιασώτες του νέο-φιλελευθερισμού. Απ’ αυτούς που επιλέγουν να αγνοούν τα κακά που έφερε στον τόπο μας (και όχι μόνο) η θεοποίηση της ελεύθερης οικονομίας και οι πολιτικές που διαφυλάσσουν το κέρδος για τους λίγους αντί το όφελος για τους πολλούς. Η Cyta (όπως και τα Νοσοκομεία μας), σε πείσμα τους, άντεξε! Άντεξε γιατί τη στήριξαν η κοινωνία και ο απλός κόσμος. Και τώρα τους το ανταποδίδει!

Μαζί με το ευχαριστώ, λοιπόν, ας προβληματιστούμε παράλληλα. Ας προβληματιστούμε τι είδους κοινωνία επιλέγουμε. Και ας επιλέξουμε σωστά!

Δώρος Θεοδώρου

Γενικός Γραμματέας ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ - CYTA