Τμήμα Λεμεσού

You are here:Αρχική»Τμήμα Λεμεσού»ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΑΣΗΣ 9ΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΗΔΗΚΕΚ ΛΕΜΕΣΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΑΣΗΣ 9ΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΗΔΗΚΕΚ ΛΕΜΕΣΟΥ

9ο ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Σ.Η.ΔΗ.Κ.Ε.Κ. (Π.Ε.Ο.) ΤΜΗΜΑ ΛΕΜΕΣΟΥ

 

ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΑΣΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ

α) ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ

β) ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

γ) ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

δ) ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΒΗΜΑ – ΕΠΑΦΗ – ΔΙΑΦΩΤΙΣΗ

ε) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

2. ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

α) ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

β) ΗΜΙΚΡΑΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

3 ΕΚΤΙΜΗΣΗ - ΝΕΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ - ΣΤΟΧΟΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το έγγραφο αυτό αποτελεί την Έκθεση Δράσης της Επαρχιακής μας Επιτροπής που καλύπτει το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το προηγούμενο Επαρχιακό Συνέδριο την τελευταία δηλαδή τετραετία.

Κύριος στόχος του Συνεδρίου μας που αποτελεί το ανώτερο καθοδηγητικό σώμα του τμήματος είναι η κριτική ανάλυση και η εκτίμηση των αποτελεσμάτων της δράσης των Τοπικών Επιτροπών και κατ' επέκταση της Επαρχιακής Επιτροπής της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Λεμεσού την περίοδο που ανασκοπούμε καθώς και η οριοθέτηση των στόχων μας και ο προγραμματισμός της δράσης μας για τα επόμενα έτη.

Η περίοδος που καλούμαστε να εκτιμήσουμε είναι ιδιόμορφη. Από την μια έχουμε στην εξουσία την πιο φιλολαϊκή κυβέρνηση στην ιστορία του τόπου η οποία έμπρακτα έχει αποδείξει ότι στηρίζει τους εργαζόμενους αλλά και αναγνωρίζει και σέβεται το συνδικαλιστικό κίνημα . Από την άλλη όμως έχουμε την πρωτοφανή παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία και έχει επηρεάσει και τον τόπο μας.

Οι δύο αυτοί παράγοντες επιβάλλουν ιδιαίτερους χειρισμούς Ο φιλολαϊκός χαρακτήρας των Κυβερνώντων από μόνος του δεν θα μας λύσει τα προβλήματα ή θα μας προσφέρει οτιδήποτε χωρίς την πάλη , την διεκδίκηση και την μαχητικότητα από μέρους μας. Επιβάλλεται να διατηρήσουμε τον χαρακτήρα της οργάνωσης μας και αλίμονο αν αναμένουμε από άλλους να κερδίσουν κάτι για μας. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι τίποτε δεν χαρίζεται τίποτε δεν παραχωρείται χωρίς τον αγώνα , την επιμονή και την δυναμική διεκδίκηση. Από την άλλη πλευρά η Παγκόσμια οικονομική κρίση θεωρείται από τους εργοδότες ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να περιορίσουν ή και να καταργήσουν δικαιώματα των εργαζομένων. Γινόμαστε όλοι μάρτυρες των συνεχών επιθέσεων του κεφαλαίου προς τους εργαζόμενους γεγονός που καθιστά περισσότερο από ποτέ επιτακτική την ανάγκη για συσπείρωση όλων μας στις τάξεις της συντεχνίας αλλά και για πιο ενεργή συμμετοχή του κάθε ενός μας στον όλη δράση της.

Μέσα σ' αυτές συνθήκες καλεστήκαμε να εργαστούμε και με αυτά τα δεδομένα καλούμαστε να αξιολογήσουμε την δράση μας για την περίοδο που ανασκοπούμε

Ο εντοπισμός των αδυναμιών, το κριτικό πνεύμα, αλλά και η σωστή εκτίμηση και αξιολόγηση της όλης δουλειάς και δράσης θα βοηθήσει τη Συντεχνία και τα στελέχη της με βήματα σταθερά να οδηγήσουμε τους εργαζόμενους σ' ένα μέλλον καλύτερο.

1. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ

Α) ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ

Επαρχιακή Επιτροπή

Το προηγούμενο Συνέδριο εξέλεξε στην Επαρχιακή Επιτροπή τους πιο κάτω συναδέλφους

Γραμματεία

Χαριλάου Δώρος ΣΗΔΗΚΕΚ

Γεωργίου Νικόλας Κλαδική ΑΤΗΚ

Κυριάκου Κυριάκος Κλαδική Δημοτικών

Αλκιβιάδης Άλκης Δήμος Λεμεσού

Γαβριηλίδης Γαβριήλ Δήμος Μ. Γειτονιάς

Σκαρπάρης Χρίστος ΣΥΛ

Μέλη

Σάββα Ανδρέας ΑΗΚ

Θεοτής Δημήτρης Δήμος Λεμεσού

Μαθηκολώνη Ιάνθη Κλαδική ΑΗΚ

Δανιήλ Ανδρέας Κλαδική ΣΥΛ

Γαβριήλ Χρίστος Δήμος Λεμεσού

Ησαΐας Ανθής Κλαδική Αρχής Λιμένων

Αγαθοκλέους Άντρη Δήμος Αγ. Αθανασίου

Λαγού Ανδρέας Δήμος Κ. Πολεμιδιών

Θεοδώρου Πανίκος Δήμος Λεμεσού

Κλεοβούλου Μιχάλης Επιτροπή Σιτηρών

Στεφάνου Χριστάκης Δήμος Μ. Γειτονιάς

Η συμμετοχή στελεχών της συντεχνίας από όλες τις κλαδικές επιτροπές στην Επαρχιακή Επιτροπή, βοήθησε στο να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των διαφόρων κλαδικών και να διασφαλιστεί η ενότητα της συντεχνίας. Έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους συναδέλφους να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου και να ενημερώνονται για τις εξελίξεις όχι μόνο στον δικό τους χώρο. Η ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα στα στελέχη βοήθησε ουσιαστικά στην σωστή προώθηση και επίλυση των προβλημάτων που κατά καιρούς παρουσιάζονταν.

Η πολιτική που εφάρμοσε η Ε.Ε. , με τον έλεγχο στην οργανωτική ανάπτυξη και στην ανταλλαγή απόψεων από διάφορα στελέχη άλλων κλαδικών επιτροπών στην διαφύλαξη και επέκταση των ωφελημάτων των εργαζομένων κρίνεται ικανοποιητική.

Η Επαρχιακή επιτροπή συνεδρίαζε 6 φορές τον χρόνο και η συμμετοχή στις συνεδρίες των μελών της ήταν στις πλείστες περιπτώσεις ικανοποιητική . Θα πρέπει εδώ να τονιστεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η συζήτηση μονοπωλήθηκε από τους εκπροσώπους συγκεκριμένων κλάδων και τούτο λόγω της θεματολογίας . Θα πρέπει συνεπώς να προσεχθεί στην νέα Επαρχιακή η επιλογή των θεμάτων προς συζήτηση με τα εξειδικευμένα ζητήματα του κάθε κλάδου να διοχετεύονται στις Επαρχιακές κλαδικές. Χωρίς τούτο φυσικά να σημαίνει ότι η Επαρχιακή Επιτροπή δεν θα ενημερώνεται και να παρεμβαίνει εκεί και όπου χρειάζεται.

Επαρχιακές Κλαδικές Επιτροπές

Μέσα από τις σελίδες της Έκθεσης Δράσης της συντεχνίας φαίνεται το πολύπλευρο και πολυσήμαντο έργο που οι κλαδικές έχουν φέρει σε πέρας.

Τα στελέχη με άοκνες προσπάθειες πέτυχαν όχι μόνο την εκτίμηση των εργαζομένων αλλά και αυτών ακόμα που βρίσκονται στην αντίπερα όχθη αφού πάντοτε διακατείχε τα στελέχη μας η σοβαρότητα, υπευθυνότητα.

Βασικός άξονας της δουλειάς μας είναι η συνέπεια και μεθοδικότητα. Όπου είχαμε διαφορετικές προσεγγίσεις η δουλειά μας είχε αφάνταστες δυσκολίες και πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από όλους, καθώς και εκεί όπου δεν είχαμε δραστήρια κλαδική.

Β) Μαζικοποίηση

Η μαζικοποίηση της συντεχνίας ήταν και συνεχίζει να παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους της όλης προσπάθειας που καταβάλλουμε. Προσπάθεια για οργανωτική και αριθμητική ανάπτυξη την οποία χωρίζουμε σε δύο μέρη.

Νέα Μέλη

Από τα νέα μέλη αυξήσαμε τον αριθμό της δύναμης μας αφού πάντοτε προσπαθούμε να εντάξουμε στη δύναμη μας όσους προέρχονται από προσλήψεις. Ένας άλλος τρόπος αύξησης των νέων μελών είναι η ένταξη στη συντεχνία μας εργαζομένων από άλλες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις . Στον τομέα αυτό δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι πετύχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Υπάρχει πρόσφορο έδαφος σε αρκετούς οργανισμούς όπου με συντονισμένες ενέργειες μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι περιπτώσεις της ΑΗΚ όπου υπάρχουν εν δυνάμει μέλη μας τόσο στην Συντεχνία της Βάρδιας όσο και εκείνη του επιστημονικού προσωπικού, της CYTA ιδιαίτερα στους ωρομίσθιους και του ΣΑΛΑ στο Υπαλληλικό προσωπικό .

Περιφρούρηση της δύναμης μας

Στο επίκεντρο της προσοχής μας ήταν και τώρα είναι δύο φορές περισσότερο το καθήκον της περιφρούρησης των μελών μας. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι σ' αυτό το σημείο τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά αφού δεν είχαμε σοβαρές απώλειες και αυτό οφείλεται στην πολύ καλή δουλειά των στελεχών μας. Ο μοναδικός τρόπος να πετύχουμε τον στόχο αυτό είναι η συνεχής επαφή και ενημέρωση των μελών μας. Πρέπει όλα τα μέλη να νοιώθουν έντονη την παρουσία της συντεχνίας τους , και να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι στεκόμαστε δίπλα τους. Η παρουσία μας όταν θα δημιουργηθεί πρόβλημα δεν είναι από μόνη της αρκετή. Η επαφή πρέπει να είναι συνεχής και αδιάκοπη κάτι που άν γίνει κατορθωτό μόνο οφέλη έχει να προσφέρει στην συντεχνία και κατ΄ επέκταση στους εργαζόμενους.

Γ) Επιμόρφωση Στελεχών- Εκδηλώσεις

Στα πλαίσια των επιμορφωτικών σεμιναρίων πραγματοποιούνται κάθε χρόνο δύο επαρχιακά σεμινάρια με θεματολογία γενικού ενδιαφέροντος. Πέραν τούτου στα στελέχη μας παρέχεται η ευκαιρία συμμετοχής στα παγκύπρια κλαδικά σεμινάρια που έχουν πιο εξειδικευμένη θεματολογία

Όλη αυτή η προσπάθεια καταβάλλεται γιατί πιστεύουμε ακράδαντα πως όσο πιο πολύμορφα ενημερωμένο και εφοδιασμένο είναι ένα τοπικό στέλεχος τόσο πιο εύκολα μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις και στις ευθύνες που η συντεχνία του αναθέτει στον χώρο εργασίας.

Η συντεχνία επίσης διοργανώνει σε τακτική βάση διάφορες άλλες εκδηλώσεις όπως χοροί, εκδρομές αναψυχής σε ξενοδοχεία καθώς και αποστολές σε διάφορες χώρες του εξωτερικού .Οι εκδηλώσεις αυτές δίνουν την δυνατότητα στα στελέχη μας ξεφεύγοντας για λίγο από την καθημερινότητα να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους και σε προσωπικό επίπεδο. Θεωρούμε σημαντικές τις εκδηλώσεις αυτές αφού η σύσφιξη των σχέσεων των μελών μας μόνο καλά μπορεί να αποφέρει.

Δ) Εργατικό Βήμα - Επαφή - Διαφώτιση

Το Εργατικό Βήμα στην επαρχία μας κινείται σε καλά επίπεδα. Εβδομαδιαίως διανέμονται 380 φύλλα. Το Ε.Β. δίνει την δυνατότητα στα έμμισθα στελέχη να έρχονται σε επαφή με τα μέλη μας.

Ιδιαίτερα στους Ημικρατικούς Οργανισμούς τα περιθώρια βελτίωσης πάντα υπάρχουν και χρειάζεται πολλή προσπάθεια ούτως ώστε το Ε.Β. να διαβάζεται από περισσότερους εργαζόμενους.

Έμμισθα και τοπικά στελέχη πρέπει να συντονισθούν την δράση τους ώστε να αυξηθεί η κυκλοφορία της εφημερίδας μας.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι παρατηρείτε αδυναμία στην αρθρογραφία στελεχών στο Εργατικό Βήμα. Οι οργανισμοί που δραστηριοποιείται η ΣΗΔΗΚΕΚ βρίσκονται σχεδόν πάντοτε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είτε με αρνητική είτε με θετική προβολή. Είναι λοιπόν σημαντικό να προβάλουμε τις δικές μας απόψεις , την δική μας κριτική θεώρηση των πεπραγμένων για να δίνεται η ευκαιρία στα μέλη μας και όχι μόνο να ενημερώνονται πληρέστερα και αντικειμενικά.

Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΔΗΚΕΚ ΛΕΜΕΣΟΥ

Η οικονομική κατάσταση την περίοδο που εξετάζουμε μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε πολύ καλή. Έχουμε επιτύχει την διατήρηση της οικονομικής αυτονομίας της επαρχίας μας.

Η συνετή και προσεγμένη διαχείριση των οικονομικών της συντεχνίας μας αποτελεί πρώτιστο καθήκον.

Για σκοπούς σύγκρισης επισυνάπτουμε τις ελεγμένες ταμειακές εκθέσεις όπως έχουν κατατεθεί στον Έφορο Συντεχνιών.

2. ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

Α) ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την περίοδο που μας πέρασε και μετά τις τελευταίες καταστατικές αλλαγές έγινε κατορθωτή η δημιουργία της Επαρχιακής Κλαδικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Τοπικών Επιτροπών των Δήμων αλλά και εκπροσώπων από τα Κοινοτικά Συμβούλια.

Η Επαρχιακή Κλαδική Τοπ. Αυτ. Συνεδρίαζε τακτικά (3-4 φορές ετησίως) όπου παρίστατο ανάγκη για αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούσαν όλους τους Δήμους. Για την πιο αποτελεσματική της λειτουργία συστάθηκε Γραμματεία ένα σώμα πιο ευέλικτο που με πιο τακτικές συνεδριάσεις βοηθούσε στην πιο άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων

ΔΗΜΟΙ

Κατά την περίοδο που μας πέρασε υπογράφηκε η κλαδική σύμβαση των 5 Δήμων της επαρχίας μας με σημαντικά για τους εργαζόμενους ωφελήματα Για το μεν εργατικό προσωπικό πετύχαμε συνολικές αυξήσεις μισθών τριετίας σε ποσοστό 7,2% και σε παρεμφερή ωφελήματα σε ποσοστό 0.5% . Συμφωνήθηκε η εφαρμογή της κατοχυρωμένης αγοραστικής αξίας του ταμείου προνοίας και διεξάγεται ήδη μελέτη από τους Δήμους για το κόστος του ωφελήματος αυτού. Θεωρούμε ότι με την κατάληξη του σημαντικού αυτού ωφελήματος θα έχουμε πετύχει ένα σοβαρότατο βήμα προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης των εργαζομένων μετά την αφυπηρέτηση τους αφού εξαλείφονται όλοι οι κίνδυνοι από κακή ή ανεπιτυχή διαχείριση των ταμείων .

Στο Υπαλληλικό προσωπικό είχαμε κοινή σύμβαση για τους 4 περιφερειακούς Δήμους και ξεχωριστή για τον Δήμο Λεμεσού με γενικές Αυξήσεις 4,5% και παρεμφερή 0,3%

Άλλο σημαντικό στοιχείο στην περίοδο που μας πέρασε ήταν η επίτευξη του στόχου δημιουργίας ενιαίων σχεδίων Υπηρεσίας για όλους τους Δήμους. Ένα εγχείρημα πολύπλοκο που χρειάστηκαν μήνες διαβουλεύσεων με την Ένωση Δήμων για να γίνει κατορθωτό. Σήμερα έχουμε ήδη συμφωνήσει και ξεκίνησε η υιοθέτηση από τους Δήμους των ενιαίων σχεδίων υπηρεσίας γεγονός που εξαλείφει τις όποιες διαφορές παρουσιάζοντας είτε αυτές αφορούσαν απολαβές είτε καθήκοντα και υποχρεώσεις των εργαζομένων.

Στην επαρχία μας ένα από τα μεγάλα στοιχήματα ήταν η διατήρηση του 14ου μισθού , ενός ωφελήματος που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι στους Δήμους της Λεμεσού και σε δύο Δήμους της Επαρχίας Πάφου μόνο. Κύριος στόχος της εργοδοτικής πλευράς ήταν η κατάργηση του, γεγονός που αποτρέψαμε με την επιχειρηματολογία μας αλλά και την δυναμική μας αντίδραση.

Κατά την περίοδο αυτή ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα μας για εισαγωγή του ενιαίου κρατικού μισθολογίου σε όλους τους Δήμους. Τούτο εξάλειψε όλες τις μικροδιαφορές που παρουσιάζονταν στις μισθοδοτικές κλίμακες από Δήμο σε Δήμο .

Στόχος μας όπως αυτός τέθηκε στο Παγκύπριο Συνέδριο Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η επόμενη Συλλογική σύμβαση να είναι ενιαία και να αφορά όλους τους μη κατεχόμενους Δήμους παγκύπρια. Ο στόχος αυτός είναι εφικτός όπως άλλωστε διαφαίνεται από τις προκαταρτικές συζητήσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει και θα μας δώσει την δυνατότητα να πετύχουμε μεταξύ άλλων ομοιόμορφα ωφελήματα σε όλους τους Δήμους

Κύριοι στόχοι μας είναι η ανανέωση την σύμβασης έγκαιρα , ο περιορισμός των εργολαβιών σε εποχιακές, επετειακές ανάγκες ή σε αυστηρά συγκεκριμένο έργο , η καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας και υγείας ενώ για τα οργανωτικά μας πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα ο ρόλος των τοπικών επιτροπών και να αποκτήσουμε καλύτερη επαφή με τα μέλη βασιζόμενοι και στην σωστή λειτουργία των μηχανισμών

ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Η συντεχνία μας έχει μέλη σε 13 Κοινοτικά Συμβούλια της Επαρχίας Λεμεσού. Στην περίοδο αυτή οργανώσαμε για πρώτη φορά το Κοινοτικό Συμβούλιο Πραστειού Κελλακίου, Καντού, και το Κοινοτικό Συμβούλιο Παρεκκλησιάς. Κατά την περίοδο που ανασκοπούμε ανανεώθηκαν οι συμβάσεις για τα έτη 2006-2009 σε όλα τα συμβούλια με τα ωφελήματα που πετύχαμε και στους Δήμους. Εδώ η προσπάθεια μας ήταν να διαμορφώσουμε τις συμβάσεις με τέτοιο τρόπο που να εξαλείφονται οι όποιες διαφορές με στόχο στην επόμενη ανανέωση να καταστεί δυνατή η εκπόνηση ενός ενιαίου κειμένου που να δεσμεύει όλα τα Κοινοτικά συμβούλια της Επαρχίας μας. Ο στόχος αυτός έγινε σε μεγάλο βαθμό πραγματικότητα και σήμερα οι διαφορές των συμβάσεων από συμβούλιο σε συμβούλιο είναι ελάχιστες. Σημειώνουμε εδώ ότι η σύγκλιση των ωφελημάτων σε καμία περίπτωση δεν έδρασε αρνητικά για τους εργαζόμενους αφού όπου υπήρχαν διαφορές είτε σε μισθούς είτε σε άλλα ωφελήματα έγινε κατορθωτή η μετακίνηση προς τα πάνω των χαμηλότερων παρά το αντίθετο.

Ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάστηκαν κατά την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης στο Κοινοτικό Συμβούλιο Αγ. Τύχωνα όπου η άκαμπτη στάση της εργοδοτικής πλευράς μας οδήγησε σε απεργιακά μέτρα . Τελικά μετά από 2 μέρες απεργίας αναγκάστηκε το Συμβούλιο να δεχθεί τα δίκαια αιτήματα μας και να κλείσουμε και εκεί την σύμβαση με τους εργαζόμενους να λαμβάνουν τις αυξήσεις και τα παρεμφερή ωφελήματα που έλαβαν και οι υπόλοιποι .

Στα Κοινοτικά Συμβούλια οι δυνατότητες ανάπτυξης του αριθμού των μελών είναι περιορισμένες αφού οι προσλήψεις είναι ελάχιστες εως μηδαμινές. Πρέπει όμως να εντατικοποιήσουμε την επαφή μας με τους εργαζόμενους αυτούς και όπου το έχουμε πράξει είχαμε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κοινοτικό Συμβούλιο Ύψωνα όπου εκεί που δεν είχαμε κανένα μέλος κατορθώσαμε να εγγράψουμε στην ΣΗΔΗΚΕΚ 5 μέλη και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Το ίδιο αποτέλεσμα είχαμε και στο Κοινοτικό Συμβούλιο Παρεκκλησιάς όπου το 2007 δεν είχαμε εκπροσώπηση και ξεκινώντας τακτικές επαφές κατορθώσαμε να εγγράψουμε 5 μέλη κάνοντας αισθητή την παρουσία της ΣΗΔΗΚΕΚ και εκεί.

Στόχος μας είναι η συνομολόγηση Επαρχιακής Ενιαίας Σύμβασης που να δεσμεύει όλα τα Κοινοτικά Συμβούλια και προς αυτήν την κατεύθυνση ήδη ξεκινήσαμε επαφές με την ένωση Κοινοτήτων υποβάλλοντας κοινά αιτήματα για να πετύχουμε τον στόχο αυτό. Καθήκον μας η παρουσία μας στους τόπους δουλειάς και η καλύτερη επαφή με τα μέλη μας αφού η εκ των πραγμάτων ανυπαρξία τοπικών επιτροπών επιβάλλει στα επαγγελματικά στελέχη την συνεχή και έντονη παρακολούθηση του τομέα αυτού.

Η Κλαδική Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα βρεθεί στο άμεσο μέλλον μπροστά από μία πρόκληση που δεν είναι άλλη από την προσπάθεια αναδιάρθρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τόπο μας. Σίγουρα όποια και αν είναι η κατάληξη της προσπάθειας αυτής θα αλλάξει ουσιαστικά την μορφή και τις δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως την γνωρίζουμε. Η συντεχνία μας αντιλαμβανόμενη ότι οι επερχόμενες αλλαγές θα επηρεάσουν και την δική της δράση , φρόντισε να ενημερωθεί και να ενημερώσει στην συνέχεια τα στελέχη της αλλά και με διάφορους τρόπους προσπαθεί να παρέμβει με εισηγήσεις προς τους αρμόδιους φορείς με σκοπό και στόχο την όσο το δυνατόν πιο ομαλή έλευση των αλλαγών , την λειτουργικότητα του νέου σχήματος , αλλά και την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση .

Β. ΗΜΙΚΡΑΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Κατά την περίοδο που ανασκοπούμε αρκετοί ημικρατικοί οργανισμοί βρέθηκαν για διάφορους λόγους στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Άλλοτε λόγω του ολοένα αυξανόμενου ανταγωνισμού στους τομείς που δραστηριοποιούνται , άλλοτε με συντονισμένες ενέργειες από πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους που αποσκοπούσαν στην ιδιωτικοποίηση τους, και άλλοτε με την στοχοποίηση τους ως ΄΄υπαίτιους΄΄ για την οικονομική κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας. Με διάφορες λαϊκίστικες προσεγγίσεις πολιτικοί κύκλοι προσπαθούσαν να πείσουν τον κυπριακό λαό ότι για τη δυσμενή οικονομική κατάσταση ευθύνονται οι απολαβές των εργαζομένων στους ημικρατικούς, και τα ταμεία συντάξεως. Διαλαλούν παντού ότι με το ξεπούλημα των οργανισμών στους ιδιώτες θα λυθούν όλα τα προβλήματα την Κυπριακής Οικονομίας , αποκρύπτοντας ταυτόχρονα στοιχειά που αποδεικνύουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι ημικρατικοί οργανισμοί αποτελούν τον αιμοδότη της κυπριακής οικονομίας αλλά και ότι είναι παράγοντες σταθερότητας για την οικονομία του τόπου αφού η συνετή πολιτική που ακολουθούν έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα νοικοκυριά με κόστος που είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην παροχή ηλεκτρισμού , στις επικοινωνίες ,στην υδροδότηση στην αγορά σιτηρών και σε άλλους τομείς .

Πρέπει λοιπόν να διαφυλάξουμε τον δημόσιο χαρακτήρα των οργανισμών μας ως κόρη οφθαλμού προσπαθώντας παράλληλα να πείσουμε τον κάθε συμπολίτη μας ότι η αναγκαιότητα ύπαρξης κρατικής συμμετοχής στους οργανισμούς αυτούς είναι περισσότερο από επιτακτική. Ότι οι ιδιώτες που θα έχουν ως μοναδικό μέλημα τους το κέρδος θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια την οικονομία του τόπου σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Κατά την τελευταία τετραετία εφαρμόστηκε και στους ημικρατικούς το ενιαίο κρατικό μισθολόγιο με αποτέλεσμα να εξισωθούν οι όποιες μικροδιαφορές υπήρχαν στις απολαβές εργαζομένων με τα ίδια καθήκοντα. Συνομολογήθηκαν κατά την περίοδο αυτή δύο τριετείς συλλογικές συμβάσεις που αφορούσαν τις τριετίες 2004-6 και 2007-9 Ο γενικές αυξήσεις ανά έτος είχαν ως εξής:

Υπαλληλικό Προσωπικό Εργατικό προσωπικό

2004 0% 1,5%

2005 0% 1,5%

2006 2% 1,5%

2007 1% 2,4%

2008 2% 2,3%

2009 1,5% 2,5%

Θεωρούμε τις μισθολογικές αυξήσεις αρκετά ικανοποιητικές αφού από την μία ανταποκρίνονται στην παραγωγικότητα αλλά και από την άλλη μεγάλο μέρος της περιόδου αυτής συνέπεσε με τα έτη που εγίνετο προσπάθεια σύγκλισης με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα εν όψει της εισδοχής μας στην ζώνη του Ευρώ γεγονός που απαιτούσε οικονομική περισυλλογή .

Στην ΑΗΚ η δραστηριότητα της συντεχνίας μας ήταν πολύ πλούσια και πολυεπίπεδη και δεν περιορίστηκε μόνο στο καθαρά συνδικαλιστικό μέρος , μόνο δηλαδή στη βελτίωση όρων απασχόλησης του προσωπικού, αλλά και στη διαφύλαξη των συμφερόντων της ΑΗΚ άρα και της ύπαρξης του ιδίου του Οργανισμού. Τα κυριότερα θέματα που μας απασχόλησαν το διάστημα αυτό ήταν τα πιο κάτω

Φυσικό Αέριο-Κατασκευή Χερσαίου Τερματικού Φυσικού Αερίου

Ο προγραμματισμός για την έγκαιρη έλευση του Φυσικού Αερίου ως πρώτης ύλης ( καυσίμου ) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν ένα θέμα που η συντεχνία μας έδωσε επιτυχώς μία μεγάλη μάχη Τόσο στην αποτροπή της δημιουργίας πλωτής μονάδας όπως κάποιοι κύκλοι προωθούσαν με στόχους ξένους προς τα συμφέροντα του τόπου και της ΑΗΚ, όσο και στην δημιουργία της ΔΕΦΑ (Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου) με ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή της ΑΗΚ με ποσοστό 44% .

Αφαλάτωση

Λόγω της ανομβρίας που έπληξε τον τόπο τα τελευταία χρόνια, υπήρχε η ανάγκη να δημιουργηθεί Μονάδα Αφαλάτωσης για να καλύψει τις ανάγκες του τόπου και να επιλύσει το πρόβλημα της λειψυδρίας . Πάγια θέση της Συντεχνίας μας ήταν αυτή η μονάδα να αναληφθεί από την ΑΗΚ , αφού υπήρχε σχετική μελέτη που έδειχνε ότι το νερό μπορούσε να παραχθεί φθηνότερα . Κάτι τέτοιο θα ήταν προς όφελος τόσο του καταναλωτή όσο και της ΑΗΚ . Έγιναν παρασκηνιακές προσπάθειες από τη Συντεχνία προς την πλευρά της Πολιτείας, που καρποφόρησαν και το έργο το ανέλαβε ήδη η ΑΗΚ .

Αναδιοργάνωση του Γραφειακού Προσωπικού

Υπογράφτηκε η Αναδιοργάνωση του Γραφειακού και Τεχνικού Προσωπικού . Μέσα στην αναδιοργάνωση περιλαμβάνονταν η μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων υπαλλήλων ( 202 άτομα-εργάτες ) και η μετέπειτα διαδικασία προσλήψεων να αλλάζει και να γίνεται με γραπτές εξετάσεις ένα πάγιο αίτημα της συντεχνίας μας για αξιοκρατικές προσλήψεις

Σύμβαση Υπαλλήλων εξαρτημένης εργασίας

Η Συντεχνία μας πρωτοστάτησε και οργάνωσε τους εργαζόμενους με καθεστώς προσωπικού Συμβολαίου όπως επίσης απαίτησε και πέτυχε να υπογραφεί η 1η Συλλογική Σύμβαση υπαλλήλων εξαρτημένης εργασίας . Αυτή η Σύμβαση αντιμετωπίζει ακόμα κάποια προβλήματα στην εφαρμογή της, για κάποιες από τις πρόνοιες της, όπως η ένταξη των ατόμων αυτών στα διάφορα Ταμεία της ΑΗΚ ( π.χ. Ταμείο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης , Ταμείο Ευημερίας κ.λ.π. ). Η Συντεχνία όμως είναι πάντα εδώ και θα προσπεράσει και αυτό το εμπόδιο.

Στην CYTA σημαντικό επίτευγμα αποτέλεσε η μάχη που έδωσε αποκλειστικά η ΣΗΔΗΚΕΚ για μονιμοποίηση των καθαριστριών που εργάζονταν με καθεστώς προσωπικών συμβολαίων. Μάχη και ενάντια στην εργοδοσία αλλά και ενάντια στην απροθυμία των άλλων συντεχνιών να συνδράμουν προς τον σκοπό αυτό. Με ενέργειες μας σε όλους τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Εργασίας , Επίτροπο Διοικήσεως κ.α.) έγινε κατορθωτό να αναγκαστεί η εργοδοτική πλευρά να δεχθεί τις θέσεις μας στην ολότητα τους. Οι εργαζόμενοι αναγνώρισαν τις προσπάθειες μας αυτές και τούτο είχε και θετικό αντίκτυπο στον οργανωτικό τομέα αφού στην καταπληκτική τους πλειοψηφία οργανώθηκαν στην ΣΗΔΗΚΕΚ. Πέραν τούτου όμως, το επίτευγμα αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί σταθμός στις εργασιακές σχέσεις στους οργανισμούς μας αφού τόσον οι θέσεις του Υπουργείου αλλά και η απόφαση της Επιτρόπου Διοικήσεως έγιναν σημείο αναφοράς και χρησιμοποιούνται σε παρόμοιες περιπτώσεις βοηθώντας στην επίλυση αντίστοιχων προβλημάτων.

Κατά την περίοδο αυτή στην ΑΤΗΚ είχαμε προσλήψεις εργαζομένων με το καθεστώς του Ωρομίσθιου ,κάτι νέο για τον οργανισμό γεγονός που απαιτούσε από εμάς να προσεχθεί ιδιαίτερα η τάξη αυτή των συναδέλφων μας και να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα τους με την συλλογική σύμβαση. Υπογράφηκε υ πρώτη συλλογική σύμβαση από την συντεχνία μας και στην δεύτερη ακολούθησαν και οι άλλες συντεχνίες. Πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα ο νέος αυτός θεσμός αφού η προσπάθεια από την εργοδοτική πλευρά αναπλήρωσης οργανικών θέσεων με ωρομίσθιο προσωπικό είναι συνεχής. Η συντεχνία μας πιστή στις αρχές τις στέκεται εμπόδιο στις προσπάθειες αυτές και τούτο θα συνεχίσει να πράττει ανεξάρτητα αν κάποιοι βολεύονται με το να προσλαμβάνουν χωρίς εξετάσεις, και διαφανείς διαδικασίες.

Στην Αρχή Λιμένων Κύπρου την περίοδο που ανασκοπούμε συνέβησαν αρκετά. Είχαμε αλλαγή Δ. Σ. της Αρχής. Με την προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού τα εργασιακά προβλήματα ταλάνιζαν όλο το φάσμα του προσωπικού, καταφέραμε μετά από πολύχρονες προσπάθειες να συνομολογηθεί συλλογική σύμβαση. Όμως το γεγονός αυτό δεν επισκίασε τα προβλήματα. Η αναξιοκρατία, η κακοδιοίκηση και το βόλεμα ημετέρων ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά.

Η αλλαγή που επήλθε έφερε νέο αέρα πρώτα στις σχέσεις του προσωπικού όπου έχουν πιο ανθρώπινη προσέγγιση. Η προσπάθεια που η ΣΗΔΗΚΕΚ επέδειξε από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της νέας διοίκησης καθώς και η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα που πάντα επιδεικνύαμε εκτιμήθηκε ακόμη περισσότερο.

Η νέα διοίκηση πρότεινε την επανασύσταση της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού. Εκεί τα τρέχοντα προβλήματα θα συζητούνται και θα επιλύονται, ενώ η συλλογική σύμβαση θα περιλαμβάνει τα γενικά.

Μέσω της συλλογικής σύμβασης κερδίσθηκαν οι αυξήσεις όπως και στους άλλους Ημικρατικούς Οργανισμούς

Όπως και στην προηγούμενη φορά, έτσι και τώρα, διαπιστώνουμε σοβαρά οργανωτικά προβλήματα, είναι κοινά αποδεκτό ότι βασικά ο όγκος της όλης προσπάθειας καταβάλλεται από ορισμένα στελέχη.

Αν γίνει κατορθωτό να επιλύσουμε τα διάφορα οργανωτικά προβλήματα που η κλαδική αντιμετωπίζει, τότε το μέλλον θα είναι πιο ελπιδοφόρο.

Στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού η τοπική επιτροπή εργάστηκε μεθοδικά, δυναμικά, και αποτελεσματικά για την προώθηση και επίλυση διαφόρων προβλημάτων καθώς και για την ανέλιξη, την ευημερία των εργαζομένων.

Η συλλογική σύμβαση στα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας είναι ενιαία και αφορά εκτός από αυτό της Λεμεσού το Συμβούλιο της Λευκωσίας καθώς και αυτό της Λάρνακας. Ειδικότερα στην Λεμεσό διεκδικήσαμε έντονα την αναβάθμιση των μισθολογικών κλιμάκων για το εργατοτεχνικό προσωπικό. Έγινε κατορθωτό , με αποκλειστικά δικές μας ενέργειες να εγκριθεί από το συμβούλιο και να προωθηθεί προς τα αρμόδια υπουργεία για έγκριση. Ήδη έχουμε την θετική άποψη του Υπουργείου Εσωτερικών και αναμένουμε την τελική έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο για να υλοποιηθεί το αίτημα μας αυτό. Οι προσπάθειες μας αυτές αναγνωρίζονται από το σύνολο των εργαζομένων γεγονός που και μας ικανοποιεί αλλά ταυτόχρονα μας επιτάσσει να παραμείνουμε πρωτοπόροι και να συνεχίσουμε την δυναμική διεκδίκηση των αιτημάτων μας.

Ξεκινήσαμε επίσης διαβουλεύσεις με το συμβούλιο για το νέο οργανόγραμμα με συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες από την μία θα καθιστούν την υπηρεσία πιο λειτουργική και από την άλλη θα προσφέρουν όσο το δυνατό δικαιότερες αλλά και περισσότερες ευκαιρίες ανέλιξης στο προσωπικό.

Στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας έχει συμφωνηθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό η συλλογική σύμβαση του εργατικού προσωπικού χωρίς να γίνει κατορθωτό να την υπογράψουμε αφού παρ΄ ότι συμφωνήσαμε για την κατοχύρωση της αγοραστικής αξίας του ταμείου προνοίας εν τούτοις οι παρατηρήσεις του υπουργείου οικονομικών για το θέμα αυτό δεν μας εύρισκε σύμφωνους. Για επίλυση του ζητήματος ζητήσαμε συνάντηση με τον Διευθυντή του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού η οποία και πραγματοποιήθηκε με θετικά αποτελέσματα και αποδοχή των θέσεων μας . Συνεπώς εντός των προσεχών ημερών αναμένεται και η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης

Στο υπαλληλικό προσωπικό δεν υπάρχει εκπροσώπηση μας αφού το σύνολο των υπαλλήλων είναι μέλη της ΠΑΣΥΔΥ. Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια προσέγγισης αριθμού υπαλλήλων , έγιναν και αρκετές συναντήσεις σε διάφορα επίπεδα χωρίς δυστυχώς κάποιο αποτέλεσμα. Καθοριστικό γεγονός για την αρνητική αυτή εξέλιξη είναι η απροθυμία των άλλων συντεχνιών να πράξουν το ίδιο. Παρ΄ όλα αυτά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για να έχουμε συμμετοχή στο υπαλληλικό προσωπικό κάτι που συμβαίνει στα υπόλοιπα Συμβούλια Αποχέτευσης.

Στην Επιτροπή Σιτηρών , ένα οργανισμό με ιδιαίτερα προβλήματα ανταγωνισμού συζητούμε αρκετά ζητήματα αναφορικά με τα σχέδια υπηρεσίας και δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας και υγείας κάτι που επιβάλλεται ιδιαίτερα από την φύση της εργασίας που εκτελείται.

Η δραστηριότητα μας στους υπόλοιπους Ημικρατικούς Οργανισμούς ( ΚΟΑ , ΟΝΕΚ, ΚΟΤ , Συμβούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων), περιορίζεται στην επαφή με τα μέλη αφού τόσον οι συμβάσεις όσο και τα επιμέρους ζητήματα συζητούνται και επιλύονται εκτός Επαρχίας. Πρέπει όμως να ομολογήσουμε ότι η επαφή αυτή δεν μπορεί να κριθεί ως ικανοποιητική και χρειάζεται να εντατικοποιηθεί και να αποκτήσει περισσότερη ουσία για να νοιώθουν οι εργαζόμενοι πιο έντονη την παρουσία μας στους χώρους αυτούς. Πιστεύουμε ότι στους οργανισμούς αυτός υπάρχει πρόσφορο έδαφος δράσης και αν αξιοποιηθεί σωστά θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην συντεχνία μας.

Η ΣΗΔΗΚΕΚ ξεκίνησε παγκύπρια μία προσπάθεια οργάνωσης των Ηθοποιών προσπάθεια που στην επαρχία μας μετουσιώθηκε σε πράξη με την οργάνωση της ΕΘΑΛ .Επίσης έγινε κατορθωτή η συνεργασία μας με την Ανεξάρτητη Συντεχνία στο ΤΕΠΑΚ στην οποία παρέχουμε αποκλειστικά τις υπηρεσίες μας βοηθώντας τους εργαζόμενους να επιτύχουν τις επιδιώξεις τους.

3. ΕΚΤΙΜΗΣΗ - ΝΕΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ- ΣΤΟΧΟΙ

Εκτιμώντας τα όσα έχουμε αναφέρει στην παρούσα Έκθεση Δράσης της Συντεχνίας μας θεωρούμε ότι οι κλαδικές επιτροπές σε συνεργασία με την Επαρχιακή Επιτροπή και την καθημερινή καθοδήγηση των εμμίσθων στελεχών λειτούργησαν ικανοποιητικά

Σίγουρα λάθη αδυναμίες και παραλείψεις από όλους έγιναν όμως σε καμία περίπτωση δεν ήταν από υποκειμενικούς ή άλλους θεληματικούς λόγους για να πλήξουν το κύρος και την αξιοπρέπεια της συντεχνίας. Είναι νομίζουμε φυσιολογικό μια συντεχνία με τόσους διαφορετικούς κλάδους να αντιμετωπίζει δυσκολίες και στην καθημερινή της δράση και στην επίλυση ζητημάτων. Είμαστε όμως σίγουροι ότι τα τυχόν λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος θα γίνουν παραδείγματα προς αποφυγήν για να οδηγήσουμε σε καλύτερο μέλλον το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

Καλούμαστε στις νέες συνθήκες όπως διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την συσπείρωση, την ενότητα και ταυτόχρονα την παραγωγικότητα στους Οργανισμούς όπου εργαζόμαστε για να έχουν μέλλον τόσον οι Οργανισμοί όσο και οι εργαζόμενοι σ' αυτούς.

Καλούμαστε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις με κατεύθυνση την πρόοδο της συντεχνίας μας και την ενδυνάμωση της . Για να μπορέσει η ΣΗΔΗΚΕΚ να καταξιωθεί περαιτέρω στην συνείδηση των εργαζομένων , να δυναμώσει την διαπραγματευτική της θέση ούτως ώστε να πετυχαίνει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τους στόχους της.

Οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε την επαφή και την ενημέρωση με τους εργαζόμενους , με τα μέλη μας και όχι μόνο,. Να κάνουμε πιο αισθητή αλλά και πιο ουσιαστική την παρουσία της ΣΗΔΗΚΕΚ σε κάθε τόπο δουλειάς. Οι εργαζόμενοι μας εμπιστεύονται και αναμένουν από εμάς πολλά. Ας μην τους απογοητεύσουμε.

ΣΗΔΗΚΕΚ ΛΕΜΕΣΟΥ 20-10-2010

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 9ο Επαρχιακό Συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ Λεμεσού