Υλικά Σεμιναρίων

You are here:Αρχική»Υλικά Σεμιναρίων»Ημερίδα: Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Κύπρο – Αναγκαιότητα ή Αυτοσκοπός

Ημερίδα: Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Κύπρο – Αναγκαιότητα ή Αυτοσκοπός

Με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων  από διάφορους εμπλεκόμενους φορείς  η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ διοργάνωσε Ημερίδα την Παρασκευή 4 Απριλίου για την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κάτω από τον Τίτλο «Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο- Αναγκαιότητα ή Αυτοσκοπός». Η Ημερίδα αυτή και τα αποτελέσματα της θα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια της Συντεχνία να διαμορφώσει την τελική της άποψη στο θέμα της μεταρρύθμισης γι αυτό και στην ημερίδα αυτή η ΣΗΔΗΚΕΚ δεν έχει κάμει καμιά τοποθέτηση.

Η ΣΗΔΗΚΕΚ διοργάνωσε την Ημερίδα έχοντας μπροστά της τα εξής δεδομένα: Δύο ολοκληρωμένα Νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή από την προηγούμενη Κυβέρνηση που άγγιζαν όλα τα σημεία μιας ολοκληρωμένης  μεταρρύθμισης, την μελέτη των Άγγλων εμπειρογνωμόνων η οποία προκάλεσε την αντίδραση όλων των εμπλεκομένων φορέων και που υποχρέωσε το ίδιο το αρμόδιο υπουργείο να κάμει δεύτερες σκέψεις και τρίτο το επικείμενο αποτέλεσμα μελέτης που διεξάγεται από Ιταλούς εμπειρογνώμονες.

Στην Ημερίδα ακούστηκαν κατά σειρά του προγράμματος οι απόψεις του Δημάρχου Αγλαντζιάς από μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος Κώστα Κόρτα, του Δημάρχου Ιδαλίου Λεόντιου Καλλένου, του Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, του Δημάρχου ‘Υψωνα Άριστου Ππαλούζα, του Δημάρχου Λεμεσού Ανδρέα Χρίστου καθώς και των κομμάτων ΑΚΕΛ δια του υπεύθυνου της Τοπικής Αυτοδιοίοκησης Σταύρου Γερολατσιήτη, του ΔΗΣΥ δια του Γιώργου Λυσανδρίδη, της ΕΔΕΚ δια του Σάββα Ηλιοφώτου πρώην Δημάρχου Στροβόλου, της Ένωσης Κοινοτήτων από τον Πρόεδρο της Ανδρέα Κοιτρομιλήδη, του Συνδέσμου Δημοτικών Γραμματέων δια της Πρόεδρου του Γεωργίας Λεωνίδα και του Συνδέσμου Κοινοτικών Γραμματέων Αντώνη Αντωνίου.

Με την ευκαιρία της έκδοσης των υλικών και πορισμάτων της ημερίδας η ΣΗΔΗΚΕΚ τους ευχαριστεί για άλλη μια φορά .

Το ερώτημα «Αναγκαιότητα ή Αυτοσκοπός» που έθεσε η Συντεχνία δεν ήταν τυχαίο. Θέλει να δείξει την ταλαιπωρία που υφίσταται η μεταρρύθμιση του θεσμού η προσπάθεια για την οποία ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια και ακόμα βρισκόμαστε πιο πίσω και από την αρχή.  Η ΣΗΔΗΚΕΚ εκτιμά ότι κάπου άρχισε να χάνεται η σημασία και η αναγκαιότητα για την μεγάλη αυτή αλλαγή. Η ενέργεια της συντεχνία να μην καλέσει την Ένωση Δήμων δείχνει και την αδυναμία της Ένωσης Δήμων σε αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα να υιοθετήσει ενιαία θέση. Η συντεχνία προτίμησε να ακούσει Δημάρχους διαφόρων επιπέδων και δυναμικότητας για να ακούσει διάφορες απόψεις που μαζί με αυτές των εκπροσώπων των κομμάτων που ακούστηκαν θα τύχουν σοβαρής μελέτης με στόχο την διαμόρφωση μιας απόψεις για την αναβάθμιση του θεσμού. Μιας αναβάθμισης που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων που υπηρετούν το θεσμό.

Στη παρούσα έκδοση θα βρείτε αυτούσιες τις παρεμβάσεις των προσκεκλημένων έτσι ώστε ο κάθε αναγνώστης να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

1. Καλωσόρισμα - 'Ανοιγμα Εργασιών .

2. Ομιλία Γ.Γ. ΣΗΔΗΚΕΚ Αντώνη Νεοφύτου .

3. Εισήγηση Δημάρχου Αγλαντζιάς και Εκπροσώπου του ΔΗΚΟ .

4. Η εναλλακτική αυτοδιοικητική - πρόταση για τη συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών (Μελέτη Πρόταση για την Περιφέρεια Ιδαλίου) .

5. Εισήγηση Δημάρχου Λευκωσιάς .

6. Εισήγηση Δημάρχου Υψωνα .

7. Εισήγηση Δημάρχου Λεμεσού .

8. Εισήγηση ΑΚΕΛ .

9. Εισήγηση ΔΥΣΗ .

10. Προκαταρτικές θέσεις ΔΗΣΥ επί του εγγράφου του Υπουργείου Εσωτερικών με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης .

11. Εισήγηση ΕΔΕΚ .

12. Εισήγηση της Ένωσης Κοινοτήτων .

13. Εισήγηση Συνδέσμου Δημοτικών Γραμματέων .

14. Εισήγηση Συνδέσμου Κοινοτικών Γραμματέων .